1. Anasayfa
  2. Deprem Analizleri

Prof Dr. Süleyman Pampal Kimdir? Adana’da deprem bekliyor mu ?

Prof Dr. Süleyman Pampal Kimdir? Adana’da deprem bekliyor mu ?
süleyman pampal
0

Prof. Dr. Süleyman Pampal kimdir diye bakıldığında oldukça önemli çalışmaları olan bir bilim adamı olduğunu görmek mümkündür. 1955 yılında Adana’da dünyaya gelmiş olan Pampal, özellikle Kahramanmaraş merkezli depremin ardından açıklama yapan jeologlardan biridir. Depremin ardından birçok bilim insanı gibi deprem uzmanı Süleyman Pampal da oldukça çarpıcı iddialarla birlikte gündeme gelmeyi başarmıştır.

Süleyman Pampal 1978 yılında İstanbul Üniversitesi fen fakültesi jeoloji mühendisliği bölümünden mezun olurken aynı bölümde yüksek lisans eğitimi de almıştır. 1995 yılında ise profesör unvanını almıştır. Birçok kitap yazan profesör, sayısız makaleye de imza atarak çalışmalarını sürdürmüştür. Aynı şekilde birçok araştırma projesi de bulunmaktadır. Bunlar arasında Posta işletme merkezi, Marmara bölgesinde bulunan deprem sonunda onarım çalışmaları, trafik sorununa milletvekili bakışı ve daha birçok çalışması bulunur.

Hem devletle hem de özel olarak birçok çalışmayı yürüterek kendini tanıtmayı başarmıştır. Ülkedeki en önemli sorunlardan biri olan konutların depreme dayanıksız olması konusunda da Kahramanmaraş depreminden sonra açıklama yapmıştır. Özellikle beklenen İstanbul depremine yönelik olarak çoğu araştırmacıyla hem fikir olan Pampal, üniversite eğitiminden sonra da bu alanlarda çalışmalarını sürdürmüştür.

Süleyman Pampal Adana’da dünyaya geldikten sonra 1972 yılında Kadirli Lisesi’ne giden ve buradan sonra üniversite eğitimi için İstanbul’a gelen bir isimdir. Buradaki eğitimlerinin hemen ardından sahaya atılmış ve burada ilerleme kaydetmiştir.

Prof Dr. Süleyman Pampal Nerede Görev Yapıyor?

Prof. Dr. Süleyman Pampal üniversite mezuniyetinden sonra sayısızca çalışmaya imza atan isimlerden olmayı başarmıştır. Süleyman Pampal Twitter hesabı üzerinden çalışmalarını ve bilgilerini paylaşarak duyurmuş ve beğeni almıştır.  Bugüne kadar yapmış olduğu görevlere ve şu an yaptıklarına bakılırsa:

  • 1985-1989 yılları arasında G.Ü.M.M.F. (Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi) İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Bu dönemde, bölüm yönetimine katkı sağladı.
  • 1989-1991 yılları arasında G.Ü.M.M.F. İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanlığı görevine getirildi. Bu süreçte, bölümün yönetimini üstlendi ve akademik faaliyetlerin yönlendirilmesinde önemli rol oynadı.
  • 1992-1995 yılları arasında G.Ü. (Gazi Üniversitesi) Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı pozisyonunu üstlendi. Enstitünün yönetimine katkı sağladı ve idari görevlerde bulundu.
  • 1994 yılından itibaren halen devam etmekte olan görevi, G.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Trafik Planlaması ve Uygulaması Anabilim Dalı Başkanlığı olarak sürmektedir. Bu dönem boyunca, trafik planlaması ve uygulaması alanında eğitim ve araştırmaların yönlendirilmesini sağlar.
  • 1995-1996 yılları arasında G.Ü.M.M.F. Dekan Yardımcılığı görevini üstlenerek fakültenin dekan yardımcısı olarak çalıştı.
  • 1996-2000 yılları arasında G.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevini başarıyla yürüttü. Enstitü yönetiminde etkin bir rol oynadı ve çeşitli akademik faaliyetleri destekledi.

Özverili bir şekilde görevlerini yerine getiren Pampal, sayısız projeye imza atarak görevini en iyi şekilde yapan jeologlardan biri olmuştur. Bunun yanı sıra eğitime de katkısı olmuş, öğrencilerin hayatlarına dokunmayı ihmal etmemiştir.

Prof Dr. Süleyman Pampal Deprem İçin Ne Söylüyor?

Geçtiğimiz aylarda çok şiddetli bir şekilde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlere yönelik açıklamalar yapıldı. Elbette ünlü ve bu alanda kendini yetiştirmiş olan jeologlar da ön plana çıkarak konuyla ilgili açıklamalarını dile getirdiler. Bu konuda Adana’da deprem bekleniyor mu konusunda sayısızca konu başlığı açıldı. Süleyman Pampal Adana depremi hakkında söylediklerine bakılması gerekirse:

Pampal, Savrun fayı hakkında açıklamalarda bulundu. Adanalıların Savrun fayı nedeniyle endişeli olduğunu ifade eden Pampal, çalışmaları sonucunda Savrun fayının aktif olduğunu gösteren herhangi bir belirgin ipucuna rastlamadığını belirtti. Kırılma belirtisi olmadığını vurgulayarak, “Bunlar kırılacak, stres yüklendi” söylemlerinin göz ardı edilen doğu-batı veya pek çok doğrultuda uzanan fayları dikkate almadığını söyledi. Bunun yanı sıra Savrun fayını kesen birçok “yaşlı fay” tespit ettiklerini, ancak bu fayların büyük bir deprem üretecek kapasitede olmadığını ve hareketin olmadığını açıkladı.

Ayrıca Pampal, geçmişte Kozan’da meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi hatırlattı ve bölgedeki aktif fayların varlığına dikkat çekti. Ancak, bu fayların büyük bir deprem üretebilecek kadar büyük olmadığını belirterek 5-5,5 büyüklüğündeki depremlerin bölgede sürpriz olmayacağını ifade etti.

Adana’da bulunan tarihi taş köprünün uzun bir süredir aktif olarak kullanıldığını ve 1700 yıldır 7 ve üzeri büyüklükte yıkıcı bir depremin meydana gelmediğini gözlemlediğini belirtti. Bu durumu önemli bir ipucu olarak değerlendirdi ve Adana’nın büyük bir depremle yıkılacağına dair abartılı endişelerin gerçekçi olmadığını vurguladı.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    _z_ld_m
    Üzüldüm

1999 Gölcük depremini yaşamış birisi olarak deprem konusunda farkındalığı artırmak ve toplumları daha güvende tutmak için eğitim kaynakları ve makaleler bulunan depremler.net sitesini hiç bir kar amacı gütmeden tamamen toplumsal bir proje olarak hizmetinize sunmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir